Autko ma system, który pokazuje kiedy zmienić bieg na wyższy. Jest to zazwyczaj w granicach 1900-2000 obr/min. Niestety jeszcze nie udało mi się zaobserwować aby kiedykolwiek system podpowiedział, żeby bieg zredukować. Przykładowo jadąc na 6 biegu w granicach 1100-1200 obr i wciskając pedał w podłogę, nie ma podpowiedzi aby zredukować. Wiem, tak się nie jeździ, ale w ramach testu raz, czy dwa sprawdziłem. Auto zaczyna normalnie przyspieszać. Czy w innych autkach też tak macie?
W 1.4 biegi w górę pokazuje w miarę standardowo i przewidywalnie czyli ok 2000-2200 rpm przy spokojnym przyśpieszaniu, wyjątek (góry lub ostre przyspieszanie wtedy trzyma jeden bieg) natomiast redukcja przy hamowaniu - całkowicie się gubi i najczęściej w podpowiedziach przy zwalnianiu mam przez pewien czas bieg +1 a później zmienia się na aktualny i tak zostaje aż do ~ 1100 rpm wtedy jak jeszcze nie wcisnąłem sprzęgła to podpowiada redukcję wyjątek (bardzo strome podjazdy w górach gdzie podpowiadał redukcję z 2->1)
Komentarz